GB vs GiB-Waarom de kleine letter 'i'?
Wat op het eerste gezicht een typefout lijkt, is eigenlijk een aparte meeteenheid met een lange, ingewikkelde geschiedenis. Zowel GB als GiB geven de opslagcapaciteit op een computer weer, maar de ene geeft minder beschikbaar geheugen dan de andere.
Laten we zeggen dat u net een harde schijf van een TB hebt gekocht. U zou waarschijnlijk verwachten dat deze 1.000 gigabytes (GB's) aan opslagruimte heeft, aangezien tera een meeteenheid is in het metrische systeem. Maar dat is niet zo. In plaats daarvan zal het ongeveer 931 GB aan opslagruimte hebben.
Dit is verwarrend voor de meeste mensen-zozeer zelfs dat het de focus is geweest van class-action rechtszaken tegen hard drive makers in het verleden. De pakken eindigden in schikkingen, maar waren geen bekentenissen van wangedrag door de bedrijven, om redenen waar we hieronder op ingaan.
Al deze onzekerheid is niet te wijten aan kwaadwilligheid van de hardwarefabrikanten. Het is eerder het resultaat van een reeks schijnbaar onschuldige beslissingen die enkele decennia geleden werden genomen door mensen in de technologie-industrie, wat leidde tot twee zeer vergelijkbare maar ook zeer verschillende metingen: GB vs GiB - of gigabytes vs gibibytes.
Inhoudsopgave
Wilt u grote bestanden overdragen?
Maak een gratis MASV-account aan om te beginnen.
GB vs GiB: Dus wat is het verschil?
Op het meest elementaire niveau wordt één GB gedefinieerd als 1000³ (1.000.000.000) bytes en één GiB als 1024³ (1.073.741.824) bytes. Dat betekent dat één GB gelijk is aan 0,93 GiB.
Lijkt eenvoudig, toch? Dat is het niet.
Dertig jaar geleden bestonden GiB's als meeteenheid nog niet eens. GB's stonden toen voor beide meeteenheden, afhankelijk van de context. Deze verwarring is tot op de dag van vandaag blijven bestaan.
Deze vreemde toestand van ambiguïteit is geworteld in het feit dat, terwijl computergegevens over het algemeen in binaire code worden gemeten, de voorvoegsels die worden gebruikt om die gegevens te meten (kilo, mega, tera, peta, enz.) afkomstig zijn uit het metrieke stelsel. Een metrische "kilo" is gelijk aan 1.000, maar een binaire "kilo" is gelijk aan 1.024.
Enkele decennia geleden, toen de high-end geheugencapaciteit werd gemeten in kilobytes (kB), leek dit verschil verwaarloosbaar. Naarmate de Internationale Elektrotechnische Commissie (IEC) verklaart:
"Gemakshalve begonnen (ingenieurs) naar 1.024 bytes te verwijzen als een kilobyte. Het was per slot van rekening maar een verschil van 2,4%, en alle professionals wisten over het algemeen waar ze het onder elkaar over hadden."
Nu hebben we echter toegang tot terabytes aan gegevensopslag en werken we met bestanden die vele malen groter zijn dan de mensen in de jaren tachtig zich zelfs maar konden voorstellen. Hoe groter de hoeveelheid opslag, hoe groter de kloof wordt: er is een 7% grootte verschil tussen GB's en GiB'sbijvoorbeeld, vergeleken met het eerder genoemde verschil van 2,4% tussen kB en KiB. En naarmate de bestandsgrootte toeneemt, neemt dit verschil verder toe.
Maar wacht eens even. Als GiB's een paar decennia geleden nog niet eens bestonden, waar komen ze dan vandaan?
Hoe zijn GiB's ontstaan?
Om de verwarring weg te nemen en voor eens en voor altijd een lijn in het zand te trekken, ontwikkelde de eerder genoemde IEC een nieuwe internationale standaard voor metingen met niet-metrische voorvoegsels voor de binaire metingen. Volgens deze nieuwe standaard had een kB zijn metrische waarde (1.000 bytes), terwijl een gloednieuwe meeteenheid, de kibibyte, de binaire versie (1.024 bytes) voorstelde.
Kibibytes (KiB) kregen gezelschap van hun tegenhangers, mebibyte (de binaire versie van megabyte), gibibyte, tebibyte, pebibyte, enzovoort, enzovoort.
Hier is een vergelijking van enkele van de in 1998 vastgestelde metingen met hun metrische tegenhangers:
Meeteenheid | Bytes |
Kilobyte (kB) | 1,000¹ = 1,000 |
Megabyte (MB) | 1,000² = 1,000,000 |
Gigabyte (GB) | 1,000³ = 1,000,000,000 |
Terabyte (TB) | 1,000⁴ = 1,000,000,000,000 |
Petabyte (PB) | 1,000⁵ = 1,000,000,000,000,000 |
Meeteenheid | Bytes |
Kibibyte (KiB) | 1,024¹ = 1,024 |
Mebibyte (MiB) | 1,024² = 1,048,576 |
Gibibyte (GiB) | 1,024³ = 1,073,741,824 |
Tebibyte (TiB) | 1,024⁴ = 1,099,511,627,776 |
Pebibyte (PiB) | 1,024⁵ = 1,125,899,906,842,620 |
GB vs GiB: Metingsconversies
Hier leest u hoe u een metrische meeteenheid in een binaire meeteenheid kunt omzetten (en vice versa):
GB naar GiB, GiB naar GB
Zoals gezegd is een GB 0,93 van een GiB (0,931323, om precies te zijn). Vermenigvuldig eenvoudigweg met deze waarde om van GB naar GiB te gaan, of deel door deze waarde om van GiB naar GB te gaan.
TB naar TiB, TiB naar TB
Een TB is 0,909495 van een TiB. Vermenigvuldig met deze waarde om van TB naar TiB te gaan, of deel door deze waarde om van TiB naar TB te gaan.
GiB naar TiB, TiB naar GiB
Delen door 1,024 om een getal om te zetten van GiB naar TiB; vermenigvuldigen met 1,024 om om te zetten van TiB naar GiB.
Zet een andere manier:
Eenheid | Is gelijk aan... |
1 GB | 0.93 GiB |
1 TB | 0,91 TiB |
1 TiB | 1024 GiB |
1 TiB | 1,1 TB |
En daar heb je het. Internationale normen om te redden. Probleem opgelost en crisis afgewend, toch?
Nou, niet helemaal.
Wilt u grote bestanden overdragen?
Maak een gratis MASV-account aan om te beginnen.
GB vs GiB: de verwarring blijft bestaan
Foto door Tim Gouw op Unsplash
Hoewel deze IEC-metingen nuttig zijn en al meer dan twee decennia bestaan, hebben veel (de meeste?) mensen er helaas nog steeds niet van gehoord of geen idee wat ze zijn. Veel technologieveteranen gaan vaak nog op de aanname dat één GB gelijk is aan 1.024 MB tot het tegendeel wordt gezegd.
Het probleem wordt nog verergerd door het volstrekte gebrek aan waterdichte normen voor verschillende bedrijven bij de presentatie van deze metingen: Er zijn geen harde en snelle regels over welke meting een bedrijf kan of moet gebruiken. De meeste hardwarefabrikanten (zoals fabrikanten van harde schijven) vermelden de opslagcapaciteit bijvoorbeeld meestal in GB. Windows-besturingssystemen rapporteren in GiB, maar presenteren deze getallen als GB - vandaar al die onzekerheid over de capaciteit van harde schijven (en rechtszaken) waar we het hierboven over hadden.
Het verschil kan ook leiden tot discrepanties wanneer hetzelfde bestand op verschillende besturingssystemen wordt bekeken. In tegenstelling tot Windows-machines geeft Mac OS de geheugencapaciteit aan met de digitale versie van GB (en doet dit sinds de Snow Leopard release in 2009).
Dit is vooral belangrijk als u bestanden deelt. Een gebruiker die een bestand van een Mac naar zijn Windows-machine ontvangt, ziet een daling van het bestandsgewicht, wat aanleiding kan geven tot bezorgdheid over de integriteit van de bestandsoverdracht.. De gebruiker zou kunnen denken dat het bestand tijdens het transport is beschadigd of dat een of andere vorm van compressie is toegepast, wat een hard nee is bij het delen van bestanden met hoge resolutie (bv. RAW-videobestanden).
In werkelijkheid is er geen sprake van corruptie of compressie, en is er niets mis met het programma voor bestandsoverdracht.
Waarom GB vs GiB van belang is bij het werken met grote bestanden
Er zijn tal van redenen waarom professionals die grote bestanden verzenden en ontvangen het verschil tussen GB en GiB moeten kennen. Ten eerste, de bestandsgrootte kan de overdrachtstijd beïnvloeden.
"Bijvoorbeeld, het verschil tussen de overdrachtstijd van een één gigabyte (1.000 megabytes) bestand zal aanzienlijk beter zijn dan een echte binaire gigabyte (aangeduid als een gibibyte) die 1.024 megabytes bevat," legt de IEC. "Hoe groter het bestand dat gebruikt wordt voor de gegevensoverdracht, hoe groter het verschil."
Bereken hoe lang het duurt om een groot bestand af te leveren met onze Rekenmachine voor bestandsoverdracht.
Het verschil kan ook van invloed zijn op de kosten: Omdat één GB gelijk is aan 0,93 GiB, zou een dienst voor bestandsoverdracht die klanten in GB aanrekent, op lange termijn aanzienlijk meer factureren dan een dienst die GiB gebruikt.
Op MASVOnze dienst voor de overdracht van grote bestanden geeft de bestandsgrootte weer in de digitale versie (GB), vooral omdat dit een meer vertrouwde maatstaf is voor onze gebruikers. Maar, we hebben altijd lading door GiB. Dus als u een bestand van 100 GB verstuurt, betaalt u in feite voor 93 GB aan gegevens. Dat betekent dat MASV-gebruikers altijd de laagst mogelijke tarieven betalen voor bestandsoverdracht, zelfs wanneer ze extreem grote bestanden versturen.
Conclusie
Om het debat tussen GB vs GiB: beide voorvoegsels zijn meeteenheden op digitale apparaten.
- GB is de traditionele, metrisch stijl van meten waarbij 1 GB gelijk is aan 1.000³ bytes.
- GiB is de binair methode; dat is de manier waarop computers gegevens meten op 1024³ bytes.
De meeste hardwarefabrikanten, zoals leveranciers van harde schijven of SSD's, vermelden hun producten in het metrische formaat, omdat dit meer bekend is bij de consument. Dit betekent dat u, hoewel u een schijf van 1 TB koopt, in feite minder gegevens ter beschikking hebt zodra de schijf op uw computer is aangesloten.
Dit is een belangrijk onderscheid bij de evaluatie van oplossingen voor externe opslag en bestandsoverdracht. Als u te maken hebt met grote bestanden, waarbij elke byte van cruciaal belang is, moet u er zeker van zijn dat u waar voor uw geld krijgt wat betreft gegevensoverdracht.
MASV is de snelle, gemakkelijke en betaalbare manier om echt massale bestanden te leveren. Onze klanten gebruiken ons om grote bestanden delen van 200 GB tot 15 TB sneller dan de concurrentie.
Ons op gebruik gebaseerde model betekent dat je alleen betaalt voor de gegevens die je gebruikt. En hoewel we onze prijzen weergeven in de metrische meetstijl, factureren we binair, wat betekent dat er minder data in rekening wordt gebracht dan je verbruikt.
Aanmelden voor MASV en ontvang maandelijks 10 GB gratis, daarna Pay As You Go voor extra gebruik na 10 GB. Als u zich aanmeldt, krijgt u ook volledige toegang tot onze MASV Portaal, Integratieen Automatisering kenmerken.
Moet u grote bestanden verzenden?
Maak een gratis MASV-account aan om te beginnen.